tel. 511 725 608
DLACZEGO MIĘSO KOŃSKIE?
W odżywianiu człowieka ważna jest jakość zdrowotna żywności, obejmująca wartość odżywczą produktu określaną przez zawartość składników odżywczych i brak takich substancji, które są szkodliwe.
KONINA – wykazuje wiele zalet m. in. Bezpieczeństwo spożycia. Mięso to jest wolne od pasożytów groźnych dla człowieka jak włosień, tasiemiec. Konie w przeciwieństwie do bydła nie chorują na BSE (gąbczasta encefatopatia).
Produkty i potrawy przygotowane z mięsa końskiego charakteryzują się niską wartością energetyczną (109 kcal/100 g mięsa) porównywaną z mięsem drobiu i cielęciną. Zawartość pełnowartościowego białka (21,5 g 100 g mięsa) jest najwyższa spośród zwierząt rzeźnych. Konina charakteryzuje się najniższą zawartością sodu – niższa niż drób. Jest dobrym źródłem niacyny, cynku, selenu, witaminy B12 i żelaza. Szczególnie tego ostatniego jest 7 razy więcej w porównaniu z drobiem i znacznie więcej niż w cielęcinie.
Wszystkie wymienione wyżej zalety koniny mogą być wykorzystane w przygotowaniu potraw dla osób wymagających diet: niskokalorycznej, niskotłuszczowej, mających niedobory składników mineralnych, szczególnie żelaza oraz witaminy z grupy B. Do tej grupy zaliczamy osoby z cukrzycą (diabetyków), osoby otyłe, osoby z nadciśnieniem oraz anemią.
Źródło: M. Schlegel – Zawadzka – dr nauk farmakologicznych, ekspert oceniający żywieniowe programy naukowe w Unii Europejskiej.
rodzaj mięsa 100 g |
woda % | białko % | tłuszcze % | sole mineralne % | wartość kcal |
KONINA | 75 | 20,60 | 2,67 | 1,01 | 118 |
WOŁOWINA | 66 | 18,20 | 13,70 | 1,20 | 213 |
CIELĘCINA | 72,70 | 20,50 | 5,40 | 1,10 | 142 |
WIEPRZOWINA | 50 | 14,10 | 35 | 1,10 | 395 |
DRÓB | 72,70 | 20,60 | 5,60 | 1,10 | 144 |